Temps de lectura 3 min.

L'obligatorietat d'ús de mascareta en espais públics o en els quals no estigui garantida la distància física i el seu paper en la prevenció davant el nou coronavirus, fan que actualment sigui un element imprescindible en la nostra indumentària diària.

Portar la mascareta et protegeix i protegeix als altres. Però de vegades el seu ús pot ocasionar problemes secundaris, relacionats amb el benestar de la teva pell o la teva salut bucal, per posar algun exemple. Vegem alguns d'ells i com combatre'ls, mantenint l'ús de la màscara per la teva seguretat i la de tots.

EMPITJORAMENT DE PROBLEMES DE LA PELL

La pell de la cara està en contacte directe i continu amb la mascareta. El seu ús prolongat pot tenir conseqüències en ella. El frec de la mascareta pot provocar irritacions, especialment a l'orella, a causa de la goma, el nas i galtes. Per evitar-les, assegura't de col·locar-la bé i si has de fer-la servir durant molt de temps, descansa d'ella cada 3 hores més o menys, sempre en un lloc que no impliqui cap risc de contagi.

Però no es tracta només de rascades. Portar de manera contínua la mascareta implica tapar els teus porus i major sudoració provocant o agreujant l'acne o la rosàcia. Davant d'això, assegura't una neteja, si és possible matí i nit, i una hidratació adequades al teu tipus de pell.

Si la teva pell és grassa amb brots d'acne, reforça la neteja matí i nit amb productes específics seborreguladors i purificants. Complementa amb un exfoliant suau un o dos cops per setmana i una màscara seboreguladora un cop a la setmana. No manipulis les lesions acneiques ni utilitzis remeis casolans. Consulta abans amb el teu farmacèutic.

En el cas que la teva pell sigui seca, utilitza productes d'higiene que no incideixin en la seva sequedat. La hidratació ha de ser diària, posant especial atenció a les zones on es produeixen rascades amb la mascareta. Recorda que pell seca i pell deshidratada són conceptes diferents, mentre que la pell seca és un tipus de pell, la pell deshidrata és un estat de la mateixa que pot afectar tot el món. Et recomanem consultar més informació al respecte al nostre article Aigua i salut de la pell.

D'altra banda, si la teva pell presenta rosàcia utilitza tractaments específics diàriament i aplica una higiene diària, dia i nit.

Conseqüències ús mascareta

MANTÍN LA TEVA HIGIENE BUCAL

D'altra banda, la mascareta manté els teus llavis tapats i pot contribuir a que estiguin més secs. Porta amb tu un bàlsam o una crema de cacau per a llavis i renova la seva aplicació cada vegada que et poses la mascareta.

Més enllà, hi ha qui afirma que el seu ús pot afectar la teva salut bucal, la qual cosa pot passar si descuides la teva higiene bucal. Les dents estan menys exposades, pel que pot portar a pensar que no cal rentar-les amb la mateixa freqüència ni profunditat. Un error que pot contribuir a que sorgeixin problemes derivats com l'aparició de càries o mal alè.

Per evitar-ho, mantingues els teus hàbits d'higiene bucal. Raspalla't almenys 3 vegades al dia, al menys durant 3 minuts i renova el teu raspall cada 3 mesos. Recorda també usar netejadors interdentals i linguals.

Si, tot i així, aparegués mal alè, pots combatre'l usant un esprai específic i pasta de dents fluorada. T'ajudarà a tenir una freqüència d'higiene adequada portar un raspall de viatge amb tu. Evita gingivitis o càries usant pasta i col·lutoris específics, incideix en aquest període en la higiene interproximal.

A més, portar la mascareta pot fer que beguis menys líquid. Procura mantenir-te hidratat i evitar que s'assequi la mucosa. Si sents la boca seca, pots prendre comprimits i utilitzar un col·lutori destinats a això abans de posar-te la màscara.

Amb aquests consells podràs reduir aquestes conseqüències secundàries derivades de l'ús continuat de la mascareta i mantenir la teva pell i boca en bona forma, mentre et protegeixes i protegeixes als altres.

No oblidis que fer servir la mascareta no exclou altres mesures com la correcta i freqüent higiene de mans o el manteniment de la distància social. Perquè recorda, la teva responsabilitat ens cuida a tots!