FARMÀCIA MARCH PUIGORIOL | CARRER MALLORCA, 312 08037, BARCELONA   934 57 69 44    673 814 444    info@farmaciapuigoriol.com

 

El pacient empoderat

El paciente empoderado
21 novembre de 2016

Tradicionalment el model assistencial s’ha basat en un sistema paternalista, asimètric, en el qual el metge o altre professional sanitari prenia decisions en benefici del pacient assumint el que era millor per ell, i on el pacient adoptava una actitud dependent, i seguia les seves instruccions sense preguntar o expressar el que realment pensava. Cada vegada, però, la informació és més accessible i prové simultàniament de mitjans ben diversos. A més a més, ha augmentat l’esperança de vida i cada vegada hi ha més malalties que s’esdevenen cròniques però que permeten mantenir un estil de vida normal o gairebé normal. Aquests i altres factors han contribuït en la figura d’un pacient més informat que s’interessa més per les seves patologies, que vol participar més activament en la presa de decisions que l’afecten. És el que s’anomena l’empoderament del pacient.

L’empoderament del pacient inclou no només la demanda d’informació, també ser copartícep en la presa de decisions, una autocura responsable, la participació en les estructures sanitàries o la presència en les associacions de pacients.

Ens encaminem doncs a que el pacient (i no la malaltia) s’esdevingui el centre i pilar del sistema sanitari. En conseqüència es tendeix a un sistema pactista, en la que el pacient no només opina i pregunta, sinó que es converteix en un agent actiu que participa i es responsabilitza de la seva pròpia salut, i que per tant pacta conjuntament amb el professional que l’ha de tractar. S’entén d’aquesta manera la comunicació com a intercanvi de pensaments, idees, coneixements, emocions, inquietuds... però mai com a mera transmissora de missatges.

Aprofitem l’ocasió per recomanar “El pacient té la paraula. La comunicació amb els professionals de la salut” escrit per Xavier Clèries Costa. Es tracta d’un llibre que ens ha semblat molt interessant i amè, dirigit sobretot a pacients i familiars, però també als professionals de la salut.

En % aquelles dades que som capaços de retenir segons de quina manera ens prové la informació. Adaptació extreta de Clèries X. El Pacient té la Paraula. La comunicació amb els professionals de la salut. Ed. Viguera; 2009. Pag 28.

En % aquelles dades que som capaços de retenir segons de quina manera ens prové la informació. Adaptació extreta de Clèries X. El Pacient té la Paraula. La comunicació amb els professionals de la salut. Ed. Viguera; 2009. Pag 28.


FARMACIA MARCH PUIGORIOL

  CARRER DE MALLORCA, 312,
Barcelona, 08037, (Barcelona)

  93 457 69 44

  673 81 44 44